Историческа справка
На 14 юни 1891 г. в столицата тържествено е открита “Международната католическа болница “Княгиня Клементина” ”.Идеята принадлежи на католическия мисионер, монах от Ордена на капуцините Тимотей Строна. През 1889 г. заедно с католическия свещеник Козма Вики той започва да събира средства от богатата католическа колония за построяването на католическа болница в София. Княгиня Клементина, чийто изповедник е Тимотей, дава най-голямата сума. Австро-унгарският император Франц Йосиф дарява 10 000 крони с уговорката, че в бъдещата болница ще се лекуват безплатно бедни австро-унгарски поданици.
продължава>
 

ПРЕДИ

На срещата на представителите на Австро-Унгария, Сърбия, Турция и България през май 1883 г. във Виена с цел осъществяване на връзка между Виена и Истанбул на България се възлага строежът на участъка Цариброд – София – Вакарел, а на Турция – участъка Вакарел – Белово. Търгът за българската част печели дружеството на Иван Грозев. На 23 юни 1888 г. линията е завършена. От гара Цариброд тръгва първият български влак, който се придвижва до Вакарел, посрещнат с интерес на всички спирки.

 

продължава>
 

Квартал “Майчин дом”, градинката пред “Майчин дом”, сградата на “Майчин дом”, която по-късно дава името си на една част от стара София, стои тиха и смълчана. Ръката на художника на СОНС, която промени много софийски къщи и само с едно боядисване показа някогашната им хубост, не докосва сградата на “Майчин дом”. Въпросът за съдбата на “Майчин дом” още не е решен, затова повече грижи за него не се полагат. Дали ще остане този свидетел на първите стъпки на българската медицина в защитата на живота на майката и детето или само каменна плоча ще напомня “На това място бе сградата, в която…”

продължава>
 

Мястото около днешния “Лъвов мост” е било населено от дълбока древност. При разкопки наред с други находки е открита и бронзова гривна, датирана около VІ – V век пр. Хр.

По време на Османското робство на това място е бил каменният мост Сандъкли кюпрю. Софиянци го наричали “Шарен мост” защото бил боядисан в духа нао източната традиция на жълти и червени ивици. Известен бил още и под името “Банишор” подобно на махалата.

продължава>
 


s_12.gif
Банер
Банер

Facebook

Банер