Читалища и музеи

Празниците са значими на местното население. Район “Сердика” е с богато културно и просветно минало. Ежегодно организираните и проведени редица местни културни събития и инициативи, с широк публичен интерес и гражданско участие, имаха значим ефект за културното развитие на общността в район “Сердика”, чрез осъществяване приемственост между поколенията за съхраняване и разпространение на уникалното по съдържание творчество в областта на езика и български фолклор. Съборът на родовете по традиция се провежда ежегод-но, всяка последна неделя на месец май и е значимо събитие за гражданите на кв. Бенковски. Чрез него се съхранява родовата памет, като приобщава младото поколение към корените на техните родове и традициите на техните деди.

Почитането на „Тодоров ден” е традиционно събитие за кв. „Бенковски” и се провежда повече от 35 години съвместно с Конния ескадрон на МВР. Празникът събира жители не само от квартала, но и от цяла София. По вълнуващ начин се пресъздава стародавната традиция с благословията за плодородна и плодоносна година за здраве и берекет.

 

КЪЩА МУЗЕЙ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Кв. Бенковски

През 1871г. в Софийското село Биримирци /днешния кв.Бенковски/ Апостолът на Свободата Васил Левски основава таен революционен комитет. Заедно със своя приятел отец Генадии Ихтимански – игумен на Драгалевския манастир събират родолюбиви селяни от Биримирци и Обрадовци в къщата на Веле Митров и полагат основите на тайното съзаклятие.
Всяка година на 19 февруари, когато се отбелязва годишнината от гибелта на Апостола, читалището организира възпоменателно тържество, на което признателното поколение от Бенковски отдава почит на живота и делото на Левски и основателите на революционния комитет.
С указ на Държавния съвет №252 Д.в. бр.40/78г. къщата на Веле Митров е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХв. и за Бенковчани е истински олтар на свободата.

 

Н.Р. ЧИТАЛИЩЕ "ЦАР БОРИС ІІІ"
ул. Клокотница 29
тел. 831 70 06, 931 39 01

секретар - Антова

Вече 76 години Народно читалище "Цар Борис ІІІ", има значително присъствие в обществените и културни изяви на Региона и Столицата с неговите добре подготвени състави, хорове, формации, школи и др.

През годините на промени е изминало своя път, като е тръгнало от малката уличка "Коритник" в кв. "Банишора" и се установява в днешната сграда на ул. "Клокотница" № 29, специално построена за неговите нужди. Надживява промяната на своето име и оцелява със своето обществено предназначение за духовно оцеляване и съхраняване културата на българина. Читалището разполага с ограничена, но добре разпределена и организирана база за обучение - класни стаи, балетен салон, ритуална зала.

продължава>
 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “Г. БЕНКОВСКИ”
ул. Христо Манов 55А
тел. 936 67 17

секретар - Тонева

Народно читалище “Г.Бенковски” е продължител на културните традиции на двете читалища “Пробуда”, основано на 31.12.1911г. с.Биримирци и читалище “Иван Вазов”, основано на 21 09.1921г. с.Обрадовци.
На 1 януари 1955г. двете села се присъединяват към Столицата като квартал с име “Бенковски”, а на 23 февруари 1965г. се дава нова име на обединеното читалище “Георги Бенковски”.
През годините, Н.Ч. “Г.Бенковски” развива богата културно –просветна дейност. Организира творчески срещи с известни творци на изкуството и литературата, чествания на бележити дати и събития. Библиотечният фонд е над 12 000 тома литература.
Читалището е водещо в историческата летопис, едно от първите издало историята на родния край и изследвало до девето коляно всички родове в квартала. Родовите срещи са образец на подражание и спонтанно те прерастват в Събор на родовете.
Освен събор на родовете, в читалището и до днес се честват всички български празници и обичаи: Бабин ден, Тодоров ден, Лазаруване, Коледуване и др.
Н.Ч.“Г.Бенковски” е отличен учебен център с школи по английски език, пиано и солфеж, народни, модерни и спортни танци.

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ВЕДА”
ул. Фондови жилища бл.25А
тел. 831 71 82

секретар - Найденова

В читалище “Веда”, където танцът е любов, работят няколко танцови формации. Вече петнадесета година там се помещава клуба по спортни танци “Брилянт”, който може да се похвали с множество призове и титли. В читалището работи и школа по класически балет “Dance – Pointe”, в която се приемат деца от 5 годишна възраст. Репертоарът на балетното студио включва както хореография по класически произведения, така и характерни танци. За всички желаещи деца се осигурява и музикално обучение в класовете по пиано към музикалната школа. Най-новата формация на читалището е младежката група по брейк, която взе призови награди на последното европейско и световно първенство по брейк миналата година.
Всички тези занимания развиват богата двигателна култура, артистичност и музикалност, изграждат чувство за отговорност и устойчива психика.

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “П.СЛАВЕЙКОВ”
кв. Малашевци
тел. 936 73 04

секретар - Стоянка Вълчева

Народно читалище “П.Славейков” има 85 годишна история. Основано е през 1919г. и чрез дейността си се е утвърдило като културен център на квартала.
Читалището разполага с библиотека, чиито фонд от 21 458 тома книги непрекъснато се обновява и обогатява. В него съществуват: английска езикова школа в няколко нива и музикална школа по пиано и китара с квалифицирани преподаватели. В читалището функционира и детска вокална група “Славейче”, носител на много награди от национални конкурси.
Интерес предизвикват сбирките на младежкия клуб по интереси и лекцийте по здравни, юридически и аграрни въпроси. Тук се провеждат концерти, празненства и чествания.

 

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ФАКЕЛ”
ул. Г.С. Раковски №12
тел. 831 90 20

секретар - Бетина Иванова

Читалище “Факел” е едно от първите, основано в София през 1920г. В настоящият момент то разполага с библиотека, която обслужва живущите в квартала. Към читалището функционират: школа по английски език със 7 степени на обучение, школа по модерни танци за деца “Зрима”, хор “Планинарска песен и клуб “Фалеристи”

 

 
ЧИТАЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РАЙОН СЕРДИКА
Читалище Адрес Секретар Телефон
X Цар Борис ІІІ Ул.Клокотница №29 Антова 931 03 58 ; 831 70 06
X Веда Жк.Фондови жилища бл.25А Найденова 831 71 82
X Бенковски Ул. Л. Михайлов 55А Тонева 936 67 17
X Факел Ул. Г.С. Раковски № 12А Иванова 831 90 20
Искра Ул. Първа българска армия №67 Георгиева 936 68 83|
X Славейков Ул. Рояк №21 Вълчева 936 73 04
Райна Княгиня Ул. Мара Бунева №45 Чулев 936 67 33
 


s_15.gif
Банер
Банер

Facebook

Банер