Адрес: ул.“Клокотница” №29

Телефон:02/831 70 06 и 02/ 931 39 01 

секретар - Антова

 

       Вече 76 години Народно читалище "Цар Борис ІІІ", има значително присъствие в обществените и културни изяви на Региона и Столицата с неговите добре подготвени състави, хорове, формации, школи и др. През годините на промени е изминало своя път, като е тръгнало от малката уличка "Коритник" в кв. "Банишора" и се установява в днешната сграда на ул. "Клокотница" № 29, специално построена за неговите нужди. Надживява промяната на своето име и оцелява със своето обществено предназначение за духовно оцеляване и съхраняване културата на българина. Читалището разполага с ограничена, но добре разпределена и организирана база за обучение - класни стаи, балетен салон, ритуална зала.

 

 

Адрес: ул.”Христо Манов” № 55A

Телефон:02/936 67 17

секретар - Тонева

           Народно читалище “Г.Бенковски” е продължител на културните традиции на двете читалища “Пробуда”, основано на 31.12.1911г. с.Биримирци и читалище “Иван Вазов”, основано на 21 09.1921г. с.Обрадовци. На 1 януари 1955г. двете села се присъединяват към Столицата като квартал с име “Бенковски”, а на 23 февруари 1965г. се дава нова име на обединеното читалище “Георги Бенковски”. През годините, Н.Ч. “Г.Бенковски” развива богата културно –просветна дейност. Организира творчески срещи с известни творци на изкуството и литературата, чествания на бележити дати и събития. Библиотечният фонд е над 12 000 тома литература. Читалището е водещо в историческата летопис, едно от първите издало историята на родния край и изследвало до девето коляно всички родове в квартала. Родовите срещи са образец на подражание и спонтанно те прерастват в Събор на родовете. Освен събор на родовете, в читалището и до днес се честват всички български празници и обичаи: Бабин ден, Тодоров ден, Лазаруване, Коледуване и др. Н.Ч.“Г.Бенковски” е отличен учебен център с школи по английски език, пиано и солфеж, народни, модерни и спортни танци.

 

Адрес: ул.”Фондови жилища” № 25A

Телефон:02/ 831 71 82 

секретар - Найденова

         В читалище “Веда”, където танцът е любов, работят няколко танцови формации. Вече петнадесета година там се помещава клуба по спортни танци “Брилянт”, който може да се похвали с множество призове и титли. В читалището работи и школа по класически балет “Dance – Pointe”, в която се приемат деца от 5 годишна възраст. Репертоарът на балетното студио включва както хореография по класически произведения, така и характерни танци. За всички желаещи деца се осигурява и музикално обучение в класовете по пиано към музикалната школа. Най-новата формация на читалището е младежката група по брейк, която взе призови награди на последното европейско и световно първенство по брейк миналата година. Всички тези занимания развиват богата двигателна култура, артистичност и музикалност, изграждат чувство за отговорност и устойчива психика.